home home ligging inrichting jannetje fotos       Nederlands Deutsch English
 
 

De naam van bungalow 191

oude kaartWe hebben onze bungalow de naam "Jannetje" gegeven. Jannetje Smit was onze overgrootmoeder, die afkomstig was van Texel. Johanna Smit werd geboren op 17 november 1852 in Den Burg als dochter van Willem Willemsz. Smit en Adriana Simonsd. (Ariaantje) Gomes. In 1881 trouwde zij met de Duitse koopman Gerhard Engelshove en zij verhuisden samen naar het centrum van Rotterdam, waar zij een manifacturenzaak begonnen. De voorouders van Jannetje waren timmerlieden, die later boeren werden. Zij hadden in de negentiende eeuw verschillende boerderijen op het eiland.

De grootvader van Jannetje, Willem Festersz. Smit en haar oom Reindert Willemsz. Smit kochten in 1841 de boerderij De Nieuwe Aanleg aan de Californiëweg 515. Reindert liet in 1853 het oude gebouw slopen en liet een nieuwe boerderij bouwen. Deze boerderij is in 1882 mogelijk na brand gesloopt en niet meer herbouwd. Op deze plek is in 1967 het bungalowpark Vredelust ontstaan.

Op de foto rechts boven zijn de oude en de nieuwe situatie over elkaar heen gelegd. De oude boerderij was gesitueerd op de plek, waar nu het bungalowparkje Oud Vredelust ligt. Het omliggende land en bos behoorde tot de boerderij.